Život Cirkvi vo svete 04/2017

Obsah

„Tak to je teda to jadro kandidáta Schulza … !

USA: Viceprezident prehovorí na Pochode za život“

Turecko: Darwin letí z učebných plánov

Real Madrid znova odkladá kríž pred arabským svetom

Trump kritizuje nedostatok správ o „Pochode za život“

USA: Kardinál Dolan vedie vigíliu pro-life

USA: Ďalšie dôležité opatrenie na ochranu života!

Maltézski rytieri: Pohľad cez kľúčovú dierku

Médiá: Maltézsky veľmajster Festing odstupuje

Rakúsko: Brožúrka „Grüß Gott in Österreich“

Kurz: ‚Utečenci si ešte neosvojili mnoho hodnôt‘

Antonio Tajani – posol kresťanskej vízie pre Európu

Patriarcha: „Nové Turecko“ má mať miesto pre vysokú školu

Nový predstavený Opus Dei

Politik ukazuje video s potratom v rapovej piesni

USA: Rozsudok Ústavného súdu o potrate sa zakladal na lži

Katolícky redaktor za kritiku „A L“ prepustený

Filipíny: Piráti zabili osem kresťanov – rybárov

Trumpov človek kritizuje médiá: ‚Je to hanba!‘

Organizátorka „Pochodu žien“ má kontakty s Hamasom

‚Women’s March‘ – partner Planned Parenthood – sponzor Soros

‚Kardinál má povinnosť povedať pápežovi, čo si myslí’

Pápež vidí v nových populistoch paralely k Hitlerovi

Paríž: Tisíce účastníkov na „Pochode za život“

Škola v Nebraske zakazuje rehoľníčke rúcho

Prokuratúra žiada väzbu vatikánskeho bankára

Biblie pri prísahe Donalda Trumpa

Kardinál Burke: Ďalší kardináli podporujú ‚dubia’

‚Cudnosť a zdržanlivosť sú súčasti katolíckeho života’

Malta: Biskup hrozí kňazom suspendovaním

V Bratislave si pripomenuli sv. Jána Almužníka

Bratislava, 23.1.2017 (TK KBS) 020 130 – Bratislavská arcidiecéza si pripomenula život a príklad dobročinnosti svätého Jána Almužníka, ktorého relikvia je uložená v Katedrále sv. Martina v Bratislave. Svätú omšu v Katedrále sv. Martina za účasti členov Združenia kresťanských podnikateľov a manažérov slávil o 17. hod. Mons. Stanislav Zvolenský.
Kaplnku sv. Jána Almužníka v Katedrále sv. Martina postavili v tridsiatych rokoch 18. storočia. Jej epicentrom je bohostánok. Relikvia sv. Jána Almužníka je umiestnená v ozdobnej – presklenej rakve. Okrem toho, že kaplnka slúži na adorácie, je aj pohrebnou kaplnkou. Pod ňou sa nachádzajú štyri rakvy arcibiskupov, ktorí tu pôsobili v 18. storočí. Jeden z nich, arcibiskup Imrich Esterházy, bol veľkým ctiteľom sv. Jána Almužníka. Časť z relikvie bola v minulosti odovzdaná napríklad zástupcom pravoslávnej cirkvi z Cypru, Grécka, Ukrajiny či Rakúska.
Svätý Ján Almužník sa narodil na Cypre, v roku 608 sa stal biskupom v Alexandrii, kde vynikol svojou dobročinnosťou voči chudobným. Jeho telesné pozostatky boli najprv uložené v Alexandrii, no po dobytí Carihradu ich turecký vládca daroval uhorskému kráľovi Matejovi Korvínovi. Po porážke pri Moháči previezli telo svätca z Budína do Bratislavy, kde mu začiatkom 18. storočia jeho veľký ctiteľ, arcibiskup Imrich Esterházy, nechal postaviť osobitnú kaplnku. Ján Almužník je svätec nerozdelenej Cirkvi, ktorý prosí o orodovanie za jednotu kresťanov.

„Tak to je teda to jadro kandidáta Schulza … !“

„Záchranca prišiel z Bruselu. Schulz už tam nemal čo získať.“

Komentár: Peter Winnemöller

Berlín, 27.1.2017 (kath.net/Blog „katholon“/pw) 020 129 – To je teda jadro tej nominácie, ten prípad mi dáva zamyslieť sa. „Mainstream“ v politike a médiách sa už dávno zameral na Angelu Merkelovú (CDU) ako alternatívnu kancelárku 2017. Nikto si nedokázal predstaviť Sigmara Gabriela ako kancelára. Aj skutočnosť, že ten sa teraz má stať ministrom zahraničných vecí presahuje našu fantáziu.
V socialistickej strane SPD sa už dlho diskutuje o tom, že sa bude podporovať aj kandidátka Angela Merkelová. Takže sa môžeme pokojne opýtať, či sociálni demokrati vôbec ešte majú vlastné idey. Úradujúca koalícia vskutku robila takmer absolútne čistú politiku SPD! SPD dokázala realizovať mnohé projekty – budovať špicľovský štát, modelovať pracovný trh a ruinovať rodinu. Merkelová necháva, ak sa to hodí, prejsť státisíce bez kontroly do krajiny a považuje za kresťanské, keď sa v Kresťanskodemokratickej únii CDU spievajú koledy. Vystúpenie z atómovej energie sa zrýchlilo rovnako, ako budovanie veterných elektrární. Nemecká spoločnosť v ostatných štyroch rokoch bola prvotriedne ľavico-zeleno ocukrovaná.
Ľudia už to však so sebou nenechajú len tak robiť. Konzervatívci už dlho prešľapujú a hľadajú alternatívy. Šok amerického prezidenta Trumpa európskym etablovaným stranám leží nemej v žalúdku, ako ich rovnako zmýšľajúcim druhom vo Washingtone. Zelení sa cítia pomaly takí prebytoční, že musia urobiť „gender“ a diverzitu svojimi hlavnými témami. Malo by sa uvážiť, či by sa nemalo prestať „diskriminovať“ zelených v parlamente. Najistejšie sa tomu zabráni tým, že ich už nebudeme voliť. Potom sa ich už nedá diskriminovať. CDU musí zvládnuť vystúpenia zo strany prominentných členov strany. Vystúpila už aj prvá poslankyňa parlamentu a už nie je členkou frakcie.
Kancelárka bez alternatívy začína vystrkovať svoje tykadlá, odkiaľ a kam veje nový vietor. Volebný boj sa už dávno začal. SPD sa doteraz ešte v každej veľkej koalícii o obrovský kus scvrkla. Stráca v partnerstve s CDU, stráca stále viac na profile. Tento raz je dôvod aj pre CDU dramatický, pretože s kancelárkou Merkelovou pri kormidle predbehla jej strana CDU stranu SPD vľavo. Projekt 18 percent by bol pre takú SPD bez alternatívy. Cesta sociálnej demokracie k odštiepenej strane by bola predznačená.

Záchranca teraz prišiel z Bruselu
Veľké prekvapenie to však nebolo. V Bruseli už Schulz nemal čo získať. Pokus stať sa predsedom Európskej komisie stroskotal. Jeho obdobie predsedu parlamentu sa skončilo. Zasiahnuť do vákua moci a usilovať o predsedníctvo strany SPD s kandidatúrou na kancelára, bolo pre neho záchranou. Tam ho čaká ešte skok nahor. Kancelár Schulz – to sa pre Schulza iste dobre počúva. To sa však stane realitou, iba ak bude červeno-červeno-zelená koalícia. Pred zelenou stenou, taká je perspektíva, sa bude môcť zopakovať potrasenie rukami komunistov – prezidenta Piecka a premiéra Grotewohla (1949). Pre našu krajinu hrôzostrašná perspektíva.
Lepšia hrôzostrašná perspektíva ako žiadna? Tak by sa mohla aj CDU raz znova vyprofilovať. Ak by to neurobila, bude bez alternatívy rozdrvená medzi červeno-červeno-zelenou koalíciou a stranou Alternatíva pre Nemecko (AfD). Červeno-zelenú CDU nikto nepotrebuje. Tak otvoril kandidát na kancelára Martin Schulz boj o Berlín. Čo doteraz hrozilo zapadnúť v zívajúcej nude – volebný boj 2017 – to sa teraz môže stať rozhodne napínavým. Všetko, čo bolo doteraz bez alternatívy, sa teraz zmyje dolu potokom politickej histórie.
Ak sa CDU nepodarí znova sa postaviť na nohy ako občianskej sily krajiny, zažijeme v septembri tohto roka, ako ľudia odvolia Angelu Merkelovú a ako bude musieť odovzdať úrad kancelárovi Martinovi Schulzovi. Vďaka tomu, že je teraz ešte CDU bez profilu, je to žiaľ realistická perspektíva. Volebný boj sa začína. Teraz! –zg-

USA: Viceprezident prehovorí na Pochode za život“

Washington D.C., 26.1.2017 (kath.net) 020 128 – Podľa správy LifeSiteNews americký viceprezident Mike Pence prehovorí na „Pochode za život“ v piatok vo Washingtone D.C.! Potvrdil to pracovník Bieleho domu vo štvrtok ráno (miestneho času). Tým sa v 44-ročnej histórii najväčšej americkej demonštrácie za ľudské práva bude po prvý raz oficiálne prezentovať americký viceprezident. Nový viceprezident je známy svojím jasným postojom pro-life.
Už minulý týždeň vznikli fámy, podľa ktorých sa jedna z osôb VIP na to chystá a častejšie padlo už aj meno viceprezidenta. Špekulácie sa množili keď organizátori oznámili, že tento rok budú mimoriadne bezpečnostné opatrenia, ako napríklad kontrola na letiskách.
„Pochod za život“ je najväčšou každoročnou demonštráciou za ľudské práva v USA. Americký prezident Donald Trump len nedávno kritizoval, že spravodajstvo o „Pochode žien“ je neporovnateľne rozsiahlejšie ako o „Pochode za život“. –zg-

Turecko: Darwin letí z učebných plánov

Ankara, 26.1.2017 (kath.net) 020 127 – Sekularizmus, reinkarnácia a ateizmus sa majú v tureckých učebniciach náboženstva zaradiť medzi „problematické presvedčenia“ a ako „choroby“. Informoval o tom rakúsky denník „Die Presse“. Aj sporná teória evolúcie Charlesa Darwina sa má z učebných plánov gymnázií vyškrtnúť, ako oznámil turecký minister školstva Ismet Yilmaz v utorok. Balík opatrení má vstúpiť do platnosti už vo februári.
V Turecku boli už v minulosti problémy s teóriou evolúcie. Už v r. 2009 na nariadenie štátnej vedeckej rady zastavili uverejnenie článku o Darwinovi v odbornom časopise „Veda a technika“. Vtedy prepustili jeho vydavateľku. –zg-

Real Madrid znova odkladá kríž pred arabským svetom

Vľavo koruna s krížikom, vpravo bez krížika

Madrid, 26.1.2017 (kath.net) 020 126 – Exkluzívne artikle pre fanúšikov svetoznámeho futbalového klubu „Real Madrid“ sa budú ponúkať u arabského veľkoobchodníka Marka – avšak bez kríža na erbe! Informoval o tom spravodajský magazín „Focus“ cez španielske médiá. Podľa zmluvy medzi arabským veľkoobchodníkom a klubom „Real Madrid“ sa musí logo príslušne zmeniť. „Focus“ predpokladá, že Marka by inak robil zlé obchody s týmito artiklami. Bude ich predávať v Spojených arabských emirátoch, Saudskej Arábii, Katare, Kuvajte, Bahrajne a Omane. Tričká sa však očividne naďalej budú predávať s krížikom.
Už v r. 2012 nastal veľký rozruch, keď futbalový klub s ohľadom na arabských investorov a budúcich islamských zákazníkov, dal zmeniť erb klubu pre veľký zábavný tematický park „Real Madrid Resort Island“ v Ras al-Chaime, v Spojených arabských emirátoch a kríž dal odstrániť . Raquel Baena z komunikačného oddelenia „Real Madridu“ na to pre židovský týždenník tachles.ch vyhlásil: „Real Madrid nikdy svoj erb nezmení. Patrí k histórii klubu.“ Zábavný park však potom nepostavili.
V r. 2014 „Real Madrid“ odstránil kríž na svojej kreditnej karte sponzorov Národnej banky Abu Dhabi. Inde, ako sa zdá, je menej problémov s krížom, napríklad Real Madrid Café v Dubaji má naďalej úplný erb vrátane kríža. –zg-

Trump kritizuje nedostatok správ o „Pochode za život“

Washington D.C., 26.1.2017 (kath.net) 020 125 – Donald Trump v prvom interview kritizoval nerovnováhu zdržanlivého spravodajstva o „Pochode za život“ voči enormnej pozornosti médií venovanej „Pochodu žien“.
Reportér David Muir z „ABC“ sa Trumpa opýtal, či počul výkriky „Pochodu žien“. Ten sa konal v deň Trumpovej inaugurácie vo Washingtone D.C. na celom svete. Trump odvetil, že síce tie výkriky nepočul, ale že vie, že na tieto demonštrácie prišla veľká masa ľudí. Americký prezident poukázal na to, že v piatok sa takisto očakáva veľká masa vo Washingtone, „predovšetkým ochrancovia života“. Či bude počet účastníkov „väčší alebo menší“ ako pri „Pochode žien“, to nevie, „no niektorí ľudia hovoria, že bude väčší“. A hovoria, že tlač o nich neinformuje!“ Muir reagoval poznámkou, že veľkosť oboch podujatí nechce porovnávať. Trump na to znova zdôraznil: „Účastníci ´Pochodu za život´ hovoria, že tlač o nich vôbec neinformuje.“
Podľa údajov LifeSiteNews je „Pochod za život“ každoročne najväčšou občianskou demonštráciou v USA. Štúdia Katie Yoderovej z NewsBusters len nedávno ukázala, že médiá 129 ráz častejšie informovali o „Pochode žien“ 2017 ako o „Pochode za život“ 2016! –zg-

USA: Kardinál Dolan vedie vigíliu pro-life

Washington, 26.1.2017 (kath.net/KAP) 020 124 – Predseda Komisie pre aktivity pro-life pri Biskupskej konferencii USA, kardinál Timothy Dolan, povedie vo štvrtok vo Washingtone vigíliu pre očakávaných 25 000 ochrancov života. Koná sa pri príležitosti každoročného „Pochodu za život“ v deň výročia dnes už sporného výnosu Najvyššieho súdu USA v kauze „Roe versus Wade“, ktorým sa v r. 1973 „liberalizoval“ a legalizoval potrat. Vigília sa koná pred otváracou svätou omšou vo washingtonskej Bazilike národnej svätyne, ktorú bude celebrovať kardinál Dolan.
Webová stránka KB USA www.usccb.org pripomína, že od rozsudku v prípade „Roe versus Wade“ sa v USA vykonalo viac ako 57 miliónov potratov. Podľa stránky kardinál Dolan sa v pondelok prezidentovi Donaldovi Trumpovi poďakoval za jeho „Memorandum ochrany života“. Memorandum obsahuje opätovné zavedenie „politiky Mexico-City“ a jej rozšírenie na všetky mimovládne organizácie, ktoré poskytujú štátom spolufinancovanú rozvojovú pomoc.
Týmto „Executive Order“ (exekutívnym nariadením) dostanú zahraničné organizácie finančnú pomoc pre rozvojové krajiny, len ak nebudú ponúkať potratové poradenstvo alebo potraty odporúčať. To zahrňuje aj tehotenské poradenstvá, v ktorých sa poukazuje na to, že potrat predstavuje legálnu voľbu.
Úpravu známu ako „politika Mexico-City“ od r. 1984 republikánski prezidenti stále znova nasadzujú a demokratickí ju znova rušia. Trump však svojím rozhodnutím zašiel ešte o krok ďalej: v budúcnosti to nemá postihnúť iba MVO, ktoré v zahraničí ponúkajú plánovanie rodiny, ale všetky mimovládne organizácie. Napríklad humanitárne organizácie, ktoré sú nasadené proti tropickým chorobám, musia najprv dokázať, že neodporúčajú potraty, až potom dostanú štátnu podporu. –zg-

USA: Ďalšie dôležité opatrenie na ochranu života!

USA, 25.1.2017 (kath.net) 020 123 – Teraz to už ide ráz na ráz! Americký dom reprezentantov schválil v utorok ďalšie opatrenie na ochranu života v USA a návrh zákona, ktorým sa natrvalo vylučuje, aby sa peniaze z daní Američanov používali na potratové organizácie na celom svete! Takže americký prezident Donald Trump, ktorý to v pondelok zakázal exekutívnym príkazom, to už nebude musieť každý rok znova podpisovať. Toto opatrenie pro-life viacerí republikánski prezidenti stále znova podpisovali a podľa odhadu Inštitútu Charlotty Lozierovej sa tak zachránilo od r. 1976 vyše 2 milióny ľudských životov. Donald Trump mimochodom hneď po podpise dekrétu oznámil, že návrh zákona podpíše.
V utorok sa takisto ozvalo, že Biely dom bude na veľkom „Pochode za život“ v piatok vo Washingtone D.C. silne zastúpený: „Myslím, že nie je tajomstvom, že prezident nastúpil ako pro-life prezident.“ Na „Pochod za život“ očakávajú desaťtisíce účastníkov. Hovorca Sean Spicer oznámil, že Trump bude jasne stáť na strane ochrancov života. Priamo sa zrejme nezúčastní, no možný je pozdrav či telefonát.
Určite sa však na pochode zúčastní Kellyanne Conwayová a aj tam prehovorí. Conwayová je jednou z najdôležitejších spolupracovníčok Trumpa. Na pochode sa zúčastnia aj početní biskupi. Kardinál Timothy Dolan, newyorský arcibiskup bude mať príhovor. Aktívny bol aj pri inaugurácii Trumpa čítaním zo Svätého písma. –zg-

Maltézski rytieri: Pohľad cez kľúčovú dierku

Rím, 25.01.2017 (KAP) 020 122 – S Rádom maltézskych rytierov spájajú turisti v Ríme pohľad cez kľúčovú dierku. Aj v stredu putovali v talianskej metropole stovky na Aventínsky vŕšok, k sídlu rádu. Tam ponúka kľúčová dierka v bráne ich záhrad Oranžérie zaujímavý pohľad: cez arkádovú chodbu vidí pozorovateľ kupolu Chrámu sv. Petra.
Ešte zaujímavejšie však je, čo sa v ten istý deň odohralo v ráde samotnom. Spor medzi veľmajstrom Matthew Festingom a Vatikánom nabral prekvapujúci obrat: Festing odstúpil z úradu. Pápež ho na audiencii k tomu vyzval, ako vyhlásil rád. Vatikán sám to formuloval priateľskejšie: František prijal Festingovo odstúpenie a cení si jeho „lojalitu a oddanosť“.
Veľmajster sa totiž „príliš vyklonil z okna“. Krátko pred Vianocami odmietol tento Brit spolupracovať s pápežskou vyšetrovacou komisiou v prípade odvolania Albrechta von Boeselagera z postu veľkého kancelára. Verejne poprel legitimitu grémia a vyzval všetkých členov k bojkotovaniu komisie.
Festing odôvodnil odvolanie Boeselagera v decembri „závažnými problémami“ počas obdobia, keď bol Boeselager zodpovedný za koordináciu humanitárnej pomoci. Údajne mala byť konkrétnym dôvodom odvolania distribúcia kondómov organizáciou rádu „Malteser International“.
Boeselagera citovali vyjadrením, že ho berú ako príliš liberálneho. Tento Nemec považoval svoje odvolanie za právne nepodložené a bránil sa proti nemu. Nakoniec sa zapojil pápež a povolal vyšetrovaciu komisiu. Podľa informácií mal mať Boeselager vplyvných príhovorcov.
Maltézski rytieri – to je kuriózna záležitosť. Iba tak možno vysvetliť eskaláciu sporu. Na jednej strane je to duchovný rytiersky rád, ktorého najvyššia vrstva sľubuje pápežovi chudobu, čistotu a poslušnosť. Súčasne však má Maltézsky rád štatus subjektu národného práva. Na to sa odvolával Festing, keď odmietol Vatikánu spoluprácu. K rádu sa právne pristupuje ako ku štátu – Festing bol teda hlavou štátu. Maltézski rytieri si vystavujú vlastné pasy a majú vyslanectvá. Vo Vile maltézskych rytierov na Aventíne je okrem iného aj vyslanectvo pri Svätom stolci.
Rozhodujúcou pri pápežovej požiadavke odstúpenia mala byť správa vyšetrovacej komisie. O presnom obsahu nie je doteraz nič známe. Mnohé podľa názorov pozorovateľov však hovorí pre to, že v spore nešlo iba o kondómy. Predpokladajú skôr boj o moc vo vnútri rádu.
Mocnou indíciou toho je čas odvolania z úradu. Boeselager je veľkým kancelárom rádu už od júna 2014. Obvinenia sa však týkajú obdobia predtým, než bol nemecký koordinátor zodpovedný za humanitárnu pomoc. Prečo sa objavujú tieto obvinenia až dva roky po jeho zvolení za veľkého kancelára? Z hľadiska nemeckých rytierov ide o konflikt medzi konzervatívnymi a progresívnymi členmi rádu. Prezident nemeckej asociácie Rádu maltézskych rytierov, Erich von Lobkowicz, hovoril o „boji medzi všetkým tým, čo reprezentuje pápež František a malou klikou tvrdých ultra-konzervatívcov“.
Tu sa dostáva do hry kardinál Raymond Leo Burke. Najznámejší kritik pápeža medzi kardinálmi je od novembra 2014 patrónom rádu a tým zodpovedný za jeho duchovný profil. Je jedným zo štyroch kardinálov, ktorí verejne žiadali od pápeža objasnenie prístupu k znovu zosobášenými rozvedenými. Nedávno dokonca hovoril a „akte korektúry“ pápeža, ak František na ich list neodpovie. Situácie znalí pozorovatelia hovoria, že má ruky v hre aj u rytierov. Pri budúcom stretnutí Františka a Burkeho by bolo dobré pozerať sa cez kľúčovú dierku … –zg-

Médiá: Maltézsky veľmajster Festing odstupuje

Vatikán, 25.01.2017 (KAP/KNA) 020 121 – Veľmajster Rádu maltézskych rytierov, Matthew Festing (67), podľa správ médií odstúpil zo svojho postu. Dôvodom odstúpenia bola príslušná výzva pápeža Františka, ako informovala medzinárodná agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu rehole. Festing bol za 79. veľmajstra rádu zvolený v marci 2008 – do konca života. Podľa informácií sa v utorok stretol s pápežom Františkom, aby sa s ním porozprával o trvajúcom spore o vatikánskom vyšetrovaní vedenia rádu.
Spor sa začal po zosadení Nemca Albrechta von Boeselagera z postu veľkého kancelára rádu. Veľmajster Festing odôvodnil jeho zosadenie v decembri „závažnými problémami“, ktoré sa vyskytli počas Boeselagerovho postu zodpovedného za koordináciu humanitárnej pomoci rádu. S humanitárnou pomocou sa mala distribuovať aj antikoncepcia. Boeselager však zdôraznil, že jeho odvolanie z postu nemá „nijaký právny podklad“. V polovici januára podal preto na príslušný rehoľný magistrálny súd protest proti svojmu odvolaniu a vylúčeniu z rádu.
Festing sa proti vyšetrovaniu krízy vo vedení rádu Vatikánom bránil a odmietol spolupracovať s vyšetrovacou komisiou pod vedením bývalého arcibiskupa Silvana Tomasiho. Festing poukázal na suverenitu rádu a hovoril o „právnej bezvýznamnosti“ vatikánskej komisie. Povedal, že pri výmene Boeselagera ide o „interné rozhodnutie vedenia rádu“.
Suverénny rád maltézskych rytierov má vo svete 13 500 členov a má štatus národno-právneho subjektu. Jeho patrónom je od r. 2014 americký kardinál Raymond Leo Burke. –zg-

Rakúsko: Brožúrka „Grüß Gott in Österreich“

Viedeň, 25.01.2017 (KAP) 020 120 – Po brožúrke, ktorej cieľom je integrácia utečencov „Grüß Gott in Österreich“ (Pozdrav Pán Boh v Rakúsku) je veľký dopyt a vyšla už v druhom vydaní aj v anglickom jazyku. Témami brožúrky sú rakúske tradície, symboly, zvyky, ako aj sviatky a základy kresťanskej viery. Vydáva ju katolícka cirkev a Rakúsky integračný fond (ÖIF).
„U mnohých utečencov prežívame zvedavosť, ale aj mnohé otvorené otázky, keď sa stretávajú s našimi tradíciami,“ vysvetlil k tomu kardinál Christoph Schönborn pri prvom vydaní v novembri. „Mnohé aspekty našej kultúry – od Vianoc cez voľné nedele bez práce až po charitu – sa vyvinuli z kresťanstva. Brožúrka má utečencom pomôcť pochopiť kresťanské korene a tým lepšie spoznať našu krajinu. Je to prínos k pokojnému spolunažívaniu v našej krajine.“
Brožúrka so 44 stránkami je v nemčine a arabčine, nemčine a farsi ako aj v nemčine a angličtine a tak pokrýva najväčšie jazyky utečencov. Obsahovo je vedome koncipovaná jednoduchým jazykom a podáva základné informácie. „Nemá to byť učebnica, ale úvod do prvého spoznávania krajiny a má umožniť prvý krok do našej kultúry. Hovoríme v nej aj o zásadách nášho spolunažívania ako o slobode náboženstva a názoru, ktorých sa pevne držíme a preto všetci, čo sú v Rakúsku noví, to musia pochopiť,“ povedal predseda konferencie biskupov Rakúska, viedenský arcibiskup Ch. Schönborn.
V strede brožúrky sú kontakty na ďalšie ponuky katolíckej cirkvi. Zobrazené sú tam aj ústredné integračné ponuky Rakúskeho integračného fondu pre utečencov.
Brožúrka „Grüß Gott in Österreich“ vyšla v prvom vydaní v počte 34 000 kusov, v druhom vydaní vyšlo 22 000 kusov. Je k dispozícii v kostoloch, cirkevných zariadeniach a integračných centrách a možno ju zdarma získať na pastoračnom úrade každej diecézy alebo v ÖIF. Na internete je na adrese www.katholisch.at/willkommen . –zg-

Kurz: ‚Utečenci si ešte neosvojili mnoho hodnôt‘

Viedeň, 24.1.2017 (kath.net) 020 119 – „Utečenci si ešte u nás neosvojili mnoho hodnôt.“ Tento poznatok vyriekol rakúsky minister zahraničných vecí Sebastián Kurz v pondelok v rámci podujatia „Vienna Future Talks“ (Viedenské hovory o budúcnosti“ vo viedenskom Hofburg, ako napísal denník „Krone“. Jeho pesimistický úsudok vyplýva z aktuálneho prieskumu medzi 900 utečencami, ktorý ukazuje, že 40 percent opýtaných kladie náboženské príkazy nad štátne zákony. Abstraktne síce prijímajú slobody právneho štátu, no …
V prieskume 20 percent odmietlo zamestnanie ženy. Pre 40 percent Rakúšania vôbec žijú príliš neviazane. 61 Prozent udalo, že sú nábožensky založení. Asi 30 percent sa modlí päťkrát alebo častejšie za deň. Až 83 percent hodnotí spolužitie s inými náboženstvami ako pozitívne, ale 45 percent je toho názoru, že náboženstvá nie sú rovnocenné.
Prieskum robila Rakúska akadémia vied medzi 900 už uznanými utečencami. –zg-

Antonio Tajani – posol kresťanskej vízie pre Európu

Komentár: Poslanec EP Arno Gericke

Štrasburg, 24.1.2017 (kath.net) 020 118 – „Habemus presidente!“ – tak zarezonovalo minulý utorok v Európskom parlamente. A skutočne mrazivé teploty spôsobili k tomu dokonca vystupovanie bielej pary z komínov štrasburskej plenárnej sály.
No čo znamená zvolenie Antonia Tajaniho za predsedu Európskeho parlamentu? Čo môžeme predovšetkým my, kresťania, od tohto prvého talianskeho predsedu očakávať?
Otvorene treba na úvod konštatovať: Tajani nebol prvou voľbou. Ani pre vlastnú frakciu, ani pre menšinu v parlamente – on je výsledok chaotických predvolieb a intenzívnych interných diskusií. Očividné boli aj ťažiská kritiky: Kedysi tlačový hovorca Berlusconiho, skôr poblednutý komisár pre dopravu s ťažkou pozíciou v škandále s Volkswagenom. To všetko nemožno vymazať a môžeme napäto očakávať, či tieto slabé miesta nový predseda niekedy pozitívne prekryje.
Na druhej strane však nesmieme zabudnúť ani na jeho dobré stránky – čo médiá žiaľ minulých týždňoch neurobili: Tajani je hlboko veriaci katolík, presvedčený kresťan. Osobne ho poznám z modlitbového krúžku v Európskom parlamente.
A, áno, toto stretnutie bolo pre mňa dôvodom dať Tajanimu v štvrtom kole volieb svoj hlas. Ďalším bolo jeho presvedčivé vystúpenie niekoľko minút pred voľbami v mojej frakcii EKR – Európskych konzervatívcov a reformátorov – tretej najsilnejšej skupiny v Európskom parlamente. Antonio Tajani sa ešte raz osobitne ponáhľal do našej frakčnej sály v pravom zmysle slova: prišiel osobitne k nám. Jeho vystúpenie: vecné, nie nejaké vzletné. Integrujúce, nie arogantné. Oboje podstatný a príjemný rozdiel oproti jeho predchodcovi. K tomu jasne vyznanie: Som kresťan, som katolík – môj domov je občianska stredopravá koalícia.
Tajani taktiež sľúbil, že bude predsedom, ktorý rešpektuje úlohu všetkých frakcií, všetkých poslancov v Európskom parlamente. A chce byť aj menej politický ako jeho predchodca – určite ale nie slabší.
My, kresťania, nemôžeme teraz očakávať absolútny zázrak zmenou v Štrasburgu – aj Martin Schulz bol mimochodom praktizujúci katolík.
Čo však očakávať smieme, je predseda pevne zakotvený v kresťanskom presvedčení a kresťanských hodnotách. Predseda, ktorý iste zasiahne, ak sa v pozadí opäť raz rôzne siete a spolky sprisahajú proti nám kresťanom v politike. Očakávať môžeme aj predsedu s rozumnými ideami pre budúcnosť Európy. Verím Tajanimu, keď hovorí, že nechce nijaký európsky super-štát. Keď hovorí, že rešpektuje subsidiaritu pre národné štáty a regióny. Verím mu, keď stojí za Európou občanov a hodnôt.
Predpokladám, že ako prezident bude naďalej hovoriť jasnými slovami, ak pôjde o politické otázky dôležité pre nás kresťanov – ako ochrana prenasledovaných kresťanov, ochrana života, alebo hodnota manželstva a rodiny, či dialóg s cirkvami. A môžeme dúfať, že u neho uvidíme malé znamenia jeho žitej viery: vo vzťahu k Bohu, v návšteve svätej omše, či pri audiencii u pápeža.
Čo sa týka toho posledného, dúfam na novú neformálnu blízkosť: Ešte dobre si spomínam na vízie pre Európu, ktoré pápež František v príhovore v Európskom parlamente formuloval. Sú to idey, z ktorých by Tajani mohol čerpať pre budúcu prácu. Sú to idey, z ktorých spoločne môžeme budovať kresťanskú víziu budúcnosti Európy. Vízia, po ktorej Európa a svet dnes viac smädia, ako nesmädili už od druhej svetovej vojny.
Spočíva na nás, dodať tejto vízii silu. A v Antoniovi Tajanim máme muža po našom boku, ktorý môže touto cestou kráčať s nami, Je to iba na ňom. –zg-

Patriarcha: „Nové Turecko“ má mať miesto pre vysokú školu

Istanbul, 24.1.2017 (kath.net/KAP) 020 117 – V prezidentom Recepom T. Erdoganom ohlasovanom „novom Turecku“ by malo byť podľa ekumenického patriarchu Bartolomeja I. aj znova miesto pre 45 rokov zatvorenú Pravoslávnu teologickú vysokú školu Chalki. Patriarcha to povedal pri návšteve predsedu výboru pre vzdelanie v gréckom parlamente, Konstantinosa Gavroglua, ako informovala nemecká agentúra KNA.
Gavroglu (70), člen vládnucej strany Alexisa Tsiprasa – Syriza – pochádza sám z Istanbulu. S patriarchom hovoril o situácii vysokej školy na ostrove pri Istanbule, ktorej výuku turecký štát v r. 1971 zakázal. Erdogan viackrát vyhlásil ako podmienku otvorenia Chalki stavbu mešity v Aténach.
Žiakom z Imbrosu, domovského ostrova Bartolomeja I. pred Dardanelami, patriarcha pripomenul, že tam už v r. 1964 zatvorené gymnáziá a základné školy mohli v r. 2015 znova otvoriť svoje brány. Takže sa nevzdáva nádeje, že aj „martýrium“ Chalki sa čoskoro skončí.
Vysokopostavený poslanec z Grécka v odpovedi zdôraznil, že ekumenizmus je dnes jedinou účinnou zbraňou proti náboženskému fanatizmu, nacionalizmu a rasizmu. Kresťanský ekumenizmus má preto rovnako ďalekosiahly politický a hlboko humanitárny význam. –zg-

Trump podpisuje dekrét proti „Planned Parenthood“!

Washington D.C. , 24.1.2017 (kath.net) 020 116 – Americký prezident Donald Trump podpísal v pondelok dekrét, ktorým okamžite škrtá všetku finančnú podporu najväčšej potratovej organizácii sveta „Planned Parenthood International“ (Plánované rodičovstvo). Výnos patrí k prvým nariadeniam nového prezidenta. Obama mimochodom pred ôsmymi rokmi ako jedným zo svojich prvých úkonov v úrade financovanie potratovej organizácie znova umožnil! Trump to teraz opäť zrušil. Americké skupiny pro-life sú z tohto Trumpovho výnosu nadšené.
Za Biskupskú konferenciu USA reagoval kardinál Timothy Dolan na toto rozhodnutie jednoznačným súhlasom. Kardinál Dolan, predseda Komisie pre ochranu života pri BK USA, povedal:
„Toto je vítaný krok“, ktorý znova posilní „najzákladnejšie ľudské právo – právo na život“.
Link na Dolanovo vyhlásenie: USCCB Pro Life Chairman Applauds Reestablishment of Mexico City Policy. Americká biskupská konferencia je už dlhú dobu výrazne aktívna v ochrane života.
Trumpov hovorca Sean Spicer v pondelok na tlačovej konferencii vyhlásil: „Prezident úplne jasne ukázal, že je prezidentom ‚pro-life“ – za život. „On je tu pre všetkých Američanov – aj za tých nenarodených“. –zg-

Nový predstavený Opus Dei

Rím, 24.01.2017 (KAP) 020 115 – Prelatúra Opus Dei má nového predstaveného: volebným kongresom tohto katolíckeho spoločenstva bol v pondelok v Ríme zvolený Španiel Fernando Ocariz Brana (72). Nastupuje po Španielovi Javierovi Echevarriovi, ktorý zomrel v decembri. Pápež František voľbu ešte v neskorý večer potvrdil, ako oznámila prelatúra v utorok ráno. Ocariz, doteraz pomocný vikár a od smrti Echevarriu prechodný vedúci Opus Dei, bol jedným z favoritov na tento post. Členmi volebného kongresu boli napríklad z Rakúska diecézny biskup St. Pöltenu Klaus Küng a regionálny vikár Opus-Dei Ludwig Juza.
Ocariz je tretím nástupcom v r. 2002 svätorečeného zakladateľa Opus-Dei, ktorým bol takisto Španiel Josemaría Escriva de Balaguera (1902-1975). Narodil sa 27. októbra 1944 ako dieťa španielskych rodičov v Paríži a vyrastal v Madride. V r. 1966 ukončil štúdium fyziky v Barcelone, kde sa pridal k Opus Dei a začal štúdium teológie na Pápežskej Lateránskej univerzite. Ocariz promoval v r. 1971 na Univerzite v Navarre a bol vysvätený za kňaza.
Patrí k spoluzakladateľom Pápežskej univerzity sv. kríža (Santa Croce) a pôsobil na viacerých poradných postoch Rímskej kúrie – napr. od r. 1986 ako teologický poradca Kongregácie pre náuku viery. V r. 1994 sa stal generálnym vikárom a 12. decembra 2014 pomocným vikárom prelatúry Opus Dei.
Viedenský arcibiskup prejavil radosť nad zvolením Ocariza a poslal mu požehnanie. „Poznám Fernanda Ocariza z našej práce v Kongregácii pre náuku viery a na Katechizme Katolíckej cirkvi. Je to jasný a diferencovaný mysliteľ, ktorý sa zasadzuje za dialóg. Súčasne je to pastier, ktorý napomáha jednotu s pápežom a náuku Cirkvi a celé srdce vkladá do pastorácie. Veľmi si ho cením pre jeho premyslené, priateľské a vyrovnané spôsoby,“ citovalo kardinála vyhlásenie rakúskej vetvy Opus Dei.
Opus Dei (Božie dielo) je od r. 1982 tzv. osobnou prelatúrou v Katolíckej cirkvi – vedie ho prelát. Je organizované podobne ako diecéza, no neviazané na teritórium. Prelát má úlohu biskupa. Úrad je vyhradený kňazom od veku 40 rokov – členom volebného kongresu. Okrem toho musia byť najmenej 10 rokov členmi Opus Dei, z toho najmenej 5 rokov ako kňazi.
Opus Dei má vo svete 92 600 členov, 98 percent tvoria laici, 2 percentá kňazi. Ženy tvoria 57 percent, muži 43 percent. 70 percent členov má rodiny, 30 percent tvoria celibátni laici. S Opus Dei úzko spojené je „Kňazské spoločenstvo svätého kríža“, ktoré združuje 1900 kňazov. Opus Dei pôsobí v 67 krajinách.
V Rakúsku pôsobí Opus Dei od r. 1957. Kardinál Franz König ako viedenský arcibiskup zveril jeho kňazom pastoráciu v Kostole sv. Petra vo Viedni. Regionálny vikár pre Rakúsko sa pastoračné stará aj o Maďarsko a Rumunsko. Opus Dei má v Rakúsku 400 členov z toho 20 kňazov. Vo Viedni, Dolnom Rakúsku, Linzi. Grazi, Salzburgu, Innsbrucku a Dornbirne ako aj v Budapešti a Bukurešti prelatúra spravuje vzdelávacie inštitúcie pre zamestnaných, mladých aj rodiny. –zg-

Politik ukazuje video s potratom v rapovej piesni

Mannheim, 24.1.2017 (kath.net/pm) 020 114 – Nemecký mestský radca Julien Ferrat v Mannheime vo svojej novej rapovej piesni „Tento konflikt“ ukazuje video s potratom. Svoj úmysel vysvetľuje nasledovne:
„Potrat je fakticky povolený, ale nemá sa ukazovať. Chcel by som poukázať na toto farizejstvo! Potrat nie je etický úkon, ale čistý egoizmus. Zabíjanie ľudského života nie je progresívne, ale odporné,“
V Nemecku sa vykoná 100 000 potratov ročne, z toho 800 v Mannheime.
V piesni je zastúpená aj speváčka undergroundu Dilara68. Hudbu zložil producent beatu JdaPlay. Videoclip natočil filmový tím „Urban Street Media“ a vyšiel v nezávislom Independant-Label „Entertainment Records“. –zg-

USA: Rozsudok Ústavného súdu o potrate sa zakladal na lži

Komentár: C. Anderson, veľmajster Kolumbových rytierov

Washington D.C., 24.1.2017 (kath.net/jg) 020 113 – Rozsudok ústavného súdu v kauze „Roe v. Wade“, ktorým sa legalizoval potrat v USA, nebude nikdy všeobecne akceptovaným právom. O tom je presvedčený Carl A. Anderson, veľmajster Kolumbových rytierov.
„Toto rozhodnutie sa zakladá na lži, a síce na lži, že u obete, ktorá je pri každom potrate – nenarodenom dieťati – nejde o ľudskú bytosť,“ napísal Anderson v príspevku pre internetovú stránku Kolumbových rytierov a pokračoval:
„V desaťročiach legalizácie potratu vyšiel na povrch ďalší problém: milióny žien konštatovali, že potrat im nepomohol, ale spôsobil bolesť. Viac ako 40 rokov po jeho legalizovaní je potrat v USA stále ešte kontroverzne diskutovanou témou. 8 z 10 Američanov chcú, aby potraty – ako vôbec – sa smeli vykonávať maximálne v prvých troch mesiacoch tehotenstva. 6 z 10 Američanov považujú potrat za morálne zlý.“ –zg-

Katolícky redaktor za kritiku „Amoris Laetitia“ prepustený

Majiteľ katolíckeho týždenníka: „Tón musí byť pozitívnejší, ťažisko menej na náuke a viac na pastoračných témach.“

Herzogenbusch, 24.1.2017 (kath.net/LSN/jg) 020 112 – Henk Rijkers (59), šéfredaktor holandského katolíckeho týždenníka Katholiek Nieuwsblad (KN), stratí 1. februára svoje miesto. Medzi Rijkersom a Huubom Vromenenom, predsedom nadácie, ktorej týždenníka patrí, už rok tlie konflikt, ktorý sa otvorene prejavil v diskusii o „Amoris laetitia“.
Pod redakciou Rijkersa uverejnil KN viaceré články obsahujúce kritiku popustenia znovu zosobášených rozvedených ku svätému prijímaniu. Vromen v tom videl drsnú kritiku pápeža Františka. Chcel „aby sa zreteľnejšie zdôrazňovalo to dobré v iných pozíciách“ v KN. Vromen to okrem iného odôvodňoval klesajúcim počtom abonentov, za čo robí zodpovednú prísnu katolícku líniu novín pod vedením Rijkersa.
Rijkers bol nútený jednať o ukončení svojej služby od r. 2013. Výpoveď nebola podľa holandských zákonov možná, pretože Rijkers si vždy plnil svoje povinnosti. Deň pred Vianocami sa dospelo k dohode, že Rijkers opustí KN 1. februára.
„Stratil som zamestnanie, pretože som bránil katolícku pravdu!“ povedal Rijkers pre LifeSiteNews. Vromen sa usiluje zmenu šéfredaktora prezentovať ako prirodzený vývoj vzhľadom na nové výzvy pre noviny.
KN sa bude naďalej držať náuky Cirkvi v strede cirkvi v Holandsku a všeobecnej Cirkvi, ako napísal Vromen 13. januára v týždenníku. „No tón musí byť pozitívnejší, ťažisko menej na náuke a viac na pastoračných témach,“ napísal Vromen. Vydavateľ sa s ľútosťou potom vyjadril o tóne, s ktorým noviny písali o pápežovi Františkovi. To bolo „príliš jednostranné“. –zg-

Filipíny: Piráti zabili osem kresťanov – rybárov

Filipíny, 23.1.2017 (kath.net) 020 111 – Na Filipínach bolo zavraždených osem rybárov, pretože boli kresťania. Informovala o tom nadácia „Open Doors“ (Otvorené dvere). Pri prepade člna piráti prikázali moslimskej posádke, aby sa oddelila od kresťanov a spútala ich. Potom museli moslimovia skočiť cez palubu a plávať k najbližšiemu ostrovu, zatiaľ čo kresťania boli chladnokrvne zavraždení. Prípad sa stal už 9. januára. Dvanásti ťažko ozbrojení muži prišli na štyroch motorových člnoch. Zastavili rybársky čln na šírom mori pred Zamboanga a preskúmali ho, aby od jeho majiteľa získali výkupné. Táto tragédia zbavila viaceré kresťanské rodiny manželov, otcov, synov a aj ich príjmu. Pre početné iné rodiny kmeňa Sama predstavuje more základ obživy. Teraz čelia dramatickej situácii. Ďalší rybári si už netrúfajú vyplávať na more.
Filipíny sú síce slobodný a demokratický štát, no sú na okraji Svetového indexu prenasledovania 2017. Na juhu Filipín je cirkev, ktorá je vystavená nepriateľstvám – spoločenstvo kresťanov s moslimským pozadím. Väčšinu veriacich tvoria členovia ľudu Sama, chudobného, opovrhovaného etnika, ktoré žije v moslimskej časti ostrova Mindanao. Sama je posmešný názov a znamená vyhodenie alebo pľuvanec. „Open Doors“ podporuje týchto kresťanov už mnohé roky materiálnou pomocou. Takže mnohí prešli na iné remeslá, aby zabezpečili prežitie svojho spoločenstva. –zg-

Trumpov človek kritizuje médiá: ‚Je to hanba!‘

Washington D.C., 23.1.2017 (kath.net) 020 110 – Oficiálny predstaviteľ Bieleho domu sa sťažoval v „NBC News“ na nepravdivé prezentácie v tlači po „Pochode žien“, ktorý bol protestom proti americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi:
„Je to hanba, že Pochod za život, ktorý sa odhaduje na podobne vysoký počet účastníkov vo Washingtone D.C. (650 000 v r. 2013) a ktorý sa bude v piatok znova konať, nemá nikde ani približne rovnaké rozsiahle spravodajstvo ako tento pochod – a to hoci pri „Pochode žien“ navyše neboli vítané nijaké ochrankyne života!“
Pracovník Trumpovej vlády kritizoval aj speváčku Madonnu, ktorá ako pozvaná hovorkyňa Pochod žien verejne zastupovala a vyhlásila, že jej napadá myšlienka Biely dom vyhodiť do vzduchu. Trumpova vláda síce víta robustnú diskusiu o dôležitých témach ako ženy a rodiny, no „takéto poznámky sú absolútne neakceptovateľné“. „Keby to Madonna povedala o prezidentovi Obamovi, médiá „mainstreamu“ by to búrlivo odsudzovali“. –zg-

Organizátorka „Pochodu žien“ má kontakty s Hamasom

USA, 23.1.2017 (kath.net) 020 109 – Linda Sarsourová (foto), jedna z organizátoriek sporného ‚Woman’s March‘ (Pochodu žien), ktorý sa v sobotu organizoval na celom svete, je v podozrení, že je v spojení s členmi teroristickej skupiny Hamas. Informoval o tom „The Daily Caller“ v nedeľu. Linda Sarsourová vystúpila nedávno na veľkom moslimskom zhromaždení v Chicagu, kde ju vidno so Salahom Sarsourom, členom Islamskej spoločnosti v Milwaukee a bývalým členom Hamasu. Salah Sarsour sám bol okrem toho aj bodyguardom dcéry tureckého prezidenta Erdogana. Aj viacerí bratranci Lindy pôsobia v Hamase a boli už v Izraeli väznení. Sarsoursvá oficiálne popiera každý kontakt s teroristami.
Podľa novín má však Sarsourová kontakt aj k inej skupine – Nadácii Svätej zeme – Holy Land Foundation (HLF). Tú založili iba na to, aby zháňala peniaze pre Hamas. Aj židovská Liga proti hanobeniu (ADL) uverejnila podklady, z ktorých vyplýva, že Sarsourová prinajmenšom v r. 1990 mala v banke West Bank spojenie s Hamasom. Jej brat podľa FBI je priamo zapojený do získavania fondov pre Hamas. –zg-

‚Women’s March‘ – partner Planned Parenthood – sponzor Soros

Washington D.C., 23.1.2017 (kath.net/rn) 020 108 – George Soros bol hlavným sponzorom sporného ‚Woman’s March‘ (Pochodu žien) proti Trumpovi v sobotu na celom svete. Tento malý ale nie nevýznamný detail sa cez víkend v médiách zamlčal! Soros sa na Trumpa hnevá. Pred voľbami stavil na Trumpovu porážku. Po Trumpovom zvolení však kurzy na burze masívne stúpli a Soros stratil viac ako miliardu dolárov!
Iba niekoľko dní po porážke Hillary Clintonovej sa Soros, ktorý roky podporuje potratové hnutia na celom svete, stretol s americkými demokratmi a ukul plán, ako Trumpovi sťažiť život.
Teraz vydal Soros znova niekoľko miliónov a financoval „Pochod žien“. Prvý partnerom „Pochodu žien“ je mimochodom najväčšia potratová organizácia na svete „Planned Parenthood“ a aj tú podporuje Soros.
Podľa novín „New York Times“ miliardár má spojenie s viac ako 50 organizáciami, ktoré vystupovali ako oficiálni partneri „Women´s March“. Soros sa považuje za najväčšieho sponzora demokratky Hillary Clintonovej. –zg-

‚Kardinál má povinnosť povedať pápežovi, čo si myslí’

Rím, 23.1.2017 (kath.net/jg) 020 107 – „Kardinál má v istých situáciách povinnosť povedať pápežovi, čo si skutočne myslí. Je úlohou kardinálov pápežovi radiť.“ Povedal to kardinál Raymond Burke ešte v decembri 2014 pre týždenník francúzskeho denníka Le Figaro. Magazín mal titul: „Tajná vojna vo Vatikáne“ a zaoberal sa zmenami, ktoré pápež František uskutočnil, ako aj jeho prístupom k ľuďom, ktoré s nimi neboli uzrozumení.
Interview s kardinálom Burkem sa konalo iba niekoľko týždňov po jeho zosadení z postu prefekta Apoštolskej signatúry a menovaní za patróna Rádu maltézskych rytierov.
V októbri sa konala prvá synoda biskupov o rodine, o ktorej Le Figaro Magazine takisto písal. Tí, ktorí pred synodou a po nej v októbri 2014 pripomínali náuku Katolíckej cirkvi o pripustení znovu zosobášených rozvedených ku svätému prijímaniu a zastávali sa jej, boli obvinení, že sú proti pápežovi a že narušujú jednotu Cirkvi. To bolo podivuhodné, ako konštatoval kardinál Burke.
„Synoda samotná bola náročnou skúsenosťou“, povedal kardinál Burke ďalej. Bolo mu nápadné, že mnohí z tých, v ktorých rukách spočívalo vedenie synody, vzhľadom na znovu zosobášených rozvedených zastávali postoj kardinála Kaspera! Povedal, že mal dojem, že predbežná správa zo synody (relatio post disceptationem) bola hotová už predtým, než sa synodálni otcovia o tom poradili a hlasovali o tom. Správa okrem toho neobsahovala nijaké odvolávky na Sväté písmo, na Tradíciu Cirkvi, ani na výpovede pápeža Jána Pavla II. o manželstve. To bol ďalší problematický bod, ako zdôraznil kardinál Burke.
„V tomto čase zmätenia má Cirkev povinnosť zdôrazňovať nerozlučiteľnosť sviatostného manželstva. Musí manželstvo brániť a nie oslabovať,“ pripomenul kardinál Burke.
Nedávno uverejnil informácie na túto tému aj vatikánsky expert Edward Pentin v článku v internetovom vydaní National Catholic Register (NCR) a potvrdili ich aj dvaja vysokí predstavitelia Vatikánu:
Kongregácia pre náuku viery mala voči „Amoris laetitia“ výhrady. Komisia kongregácie, ktorá exhortáciu pred zverejnením kriticky preverila, vypracovala 20-stránkový zoznam návrhov korekcií. Boli medzi nimi aj výhrady, aké uvádzali v liste s „dubia“ štyria kardináli Caffarra, Brandmüller, Burke a Meißner. Ani jediný z týchto návrhov nebol zapracovaný do definitívnej podoby „Amoris laetitia“, ako informoval aj francúzsky denník Le Figaro už 7. apríla 2015, v predvečer uverejnenia exhortácie.
Podľa NCR aj významný počet biskupských konferencií predložil pápežovi Františkovi výhrady voči „Amoris laetitia“. Pentin ďalej informoval, že 30 kardinálov si ešte pred zverejnením dokumentu prečítalo jeho návrh. Títo pápeža varovali, že dokument by najmä vzhľadom na prístup rozvedených k prijímaniu oslabil tri sviatosti – Eucharistie, manželstva a zmierenia. No ani biskupské konferencie, ani kardináli odpoveď nedostali, ako napísal Pentin. –zg-

Pápež vidí v nových populistoch paralely k Hitlerovi

Vatikán, 22.1.2017 (KAP) 020 106 – V interview v nemeckom časopise „Welt am Sonntag“ pápež František vidí paralely medzi novými populistickými hnutiami v Európe a stále väčšou popularitou Adolfa Hitlera v r. 1933.
Vo svetovej hospodárskej kríze bolo Nemecko zruinované a volilo Hitlera, ako povedala hlava Katolíckej cirkvi: „Hitler nestrhol na seba moc, on bol zvolený ľudom a svoj ľud zničil. V časoch krízy zlyháva schopnosť zdravého úsudku.“
„V obdobiach krízy ľudia hľadajú spasiteľa, ktorí nám znovu dodá našu identitu. Chránime sa múrmi a ostnatým drôtom pred inými národmi, ktoré by nám mohli vziať našu identitu. To je veľmi zlé,“ povedal František.
Rok 1933 v Nemecku je „typický“. Nemecko sa nachádzalo v kríze a hľadalo identitu. „Tu prišiel charizmatický vodca a sľuboval im dať identitu. Ale dal im zvrátenú identitu a my vieme, čo sa potom stalo.“

Po Trumpovej prísahe výzva k rozvahe
Vzhľadom na nového amerického prezidenta Donalda Trumpa vyzýva František svet k rozvahe. Nikto by sa „nemal strachovať alebo tešiť z niečoho, čo by sa mohlo stať“, ako zdôraznil. „Uvidíme, čo urobí, potom si vytvorím svoj názor.“ Pápež poskytoval interview vo chvíli, keď Trump skladal prísahu.

Pomoc pre utečencov a ochrana hraníc
K téme utečenci František varoval svet pred izolovaním sa, ale súčasne zdôraznil právo štátov na ochranu hraníc: „Každá krajina má právo kontrolovať svoje hranice, vedieť, kto prichádza dnu a kto vychádza von.“ A krajiny, ktoré sú v nebezpečenstve – pre terorizmus alebo podobné veci – majú právo ich kontrolovať ešte prísnejšie, „ale nijaká krajina nemá právo brať svojím občanom právo na dialóg so svojimi susedmi“.
Pápež potom vyzval európske štáty, aby robili viac pre integráciu utečencov. „Problémom je: My týchto ľudí prijímame, dáme im ubytovanie. Taliansko a Grécko tu konali príkladne.“ Ale teraz musí nastať proces integrácie. Inak Európa riskuje, že sa budú tvoriť ďalšie getá ako napr. v Belgicku, keď atentátnici z Bruselu pochádzali z takýchto get.
Pápež v interview oslovil aj mnohé vnútro-cirkevné otázky. Interview viedol žurnalista španielskeho denníka „El País“. Ten patrí ako aj „Welt am Sonntag“ do „Leading European Newspaper Alliance“ (Vedúcej aliancie európskych novín), kde spolupracuje sedem novín. –zg-

Paríž: Tisíce účastníkov na „Pochode za život“

Dva roky väzenia za informácie na zabránenie potratu?

Paríž, 22.01.2017 (KAP/KNA) 020 105 – Desiatky tisícov ľudí sa zúčastnili na tohoročnom francúzskom „Pochode za život“ v Paríži. Demonštrácia proti potratu a eutanázii sa konala v nedeľu popoludní po jedenásty raz. Organizátori pochodu hovorili o viac ako 50 000 účastníkoch. Demonštranti niesli transparenty s nápismi ako „Ponechať si svoje dieťa znamená pravú slobodu“, „Ďakujem, že ste ma nechali žiť“, alebo „Umelé oplodnenie sa týka všetkých“.
Už pred pochodom podporil podujatie aj pápež František. V pozdravnom príhovore vyzval Katolícku cirkev k nasadeniu sa za ochranu života. Nesmie sa „nikdy unaviť v tom, aby bola obhajcom života“. Ľudský život musí „byť bezpodmienečne chránený od momentu počatia po prirodzenú smrť“.
„Pochod za život“ podporilo aj 21 francúzskych diecéznych biskupov. K prominentným podporovateľom pochodu patrí francúzsky prímas, kardinál Philippe Barbarin, ako aj prefekt vatikánskej Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí, kardinál Robert Sarah.
Vo Francúzsku sa v súčasnosti diskutuje o návrhu zákona, ktorý predpokladá trestanie internetových stránok so „zavádzajúcimi informáciami“ o potrate. Kto na internete uverejní „tvrdenia a zaujaté prezentácie“ na zabránenie potratov, mohol by v budúcnosti za istých podmienok rátať až s dvomi rokmi väzenia, či vysokými pokutami. O návrhu sa má v národnej rade diskutovať v stredu.
Tlačový hovorca „Pochodu za život“, Nicolas Sevillia, návrh zákona odsúdil. Okrem toho žiada zrušenie niektorých za prezidenta Francoisa Hollanda zavedených opatrení – napríklad zrušenie sedemdňovej lehoty na premyslenie pred potratom, ako aj zavedenie bezplatnej a anonymnej distribúcie „pilulky po akte“ v školských zdravotníckych zariadeniach. –zg-

Škola v Nebraske zakazuje rehoľníčke rúcho

USA, 22.1.2017 (kath.net) 020 104 – V USA v štáte Nebraska nesmie katolícka rehoľníčka v základnej škole nosiť rehoľné rúcho. Sestra Madeleine Millerová dostala nedávno ponuku miesta na škole v Norfolku, no informovali ju, že v školských triedach nesmie nosiť rehoľné rúcho.
Nariadenie sa zakladá na starom proti-katolíckom zákone z r. 1919. Teraz však politici vyvinuli úsilie na zrušenie tohto zákona. –zg-

Prokuratúra žiada väzbu vatikánskeho bankára

Rím, 21.1.2017 (kath.net/KAP) 020 103 – V procese proti dvom bývalým vedúcim pracovníkom Vatikánskej banky IOR žiadala talianska prokuratúra väzenie do jedného roka. Bývalého riaditeľa Paola Ciprianiho a jeho zástupcu Massima Tulliho obvinila z premývania špinavých peňazí, ako informovali talianske médiá v piatok.
Obvinenie sa týka prevodu 23 miliónov eur v r. 2010. Táto suma mala byť za pochybných okolností prevedená z filiálky talianskej Banky Credito Artigiano do Banca del Fucino a do frankfurtskej filiálky JP Morgan. Štátna prokuratúra konto s peniazmi v júni 2011 zmrazila.
Cipriani a jeho zástupca v júli 2013 odstúpili z úradov. Tento krok bol z hľadiska oboch v záujme peňažnej inštitúcie, ako vtedy oznámil Vatikán. Ako riaditeľ viedol Cipriani finančné obchody IOR. V procese sa bude pokračovať 23. februára v Ríme rečami obhajcov. –zg-

Biblie pri prísahe Donalda Trumpa

Washington D.C., 21.1.2017 (kath.net/Petra Lorlebergová) 020 102 -„Prezident Trump a viceprezident Pence prejavili pri prísahe dobrú vôľu: Americký prezident prisahal na dve na sebe položené Biblie – rodinnú Bibliu a na Bibliu prezidenta Abraháma Lincolna. Jeho viceprezident položil ruku na Bibliu prezidenta Ronalda Reagana.“ Tak komentuje teológ, žurnalista, televízny moderátor a spisovateľ Günther Klempnauer na Facebooku detail z prísahy nového amerického prezidenta v piatok a pripomína: „Šiesti duchovní, sa za oboch modlili. Teraz však musia nasledovať aj činy. Nesporné je v každom prípade, že americkí vládcovia neváhali pred celou svetovou verejnosťou priznať sa ku svojmu Stvoriteľovi a Vykupiteľovi Ježišovi Kristovi. Taký demonštratívny rituál by sme na tak zvanom kresťanskom Západe u vedúcich politikov, žiaľ, hľadali márne. Nie som fanúšik Donalda Trumpa, ale Boh dokáže aj na krivých riadkoch rovno písať.“ Výpoveď Klempnauera sa na Facebooku kontroverzne diskutovalo.
Trumpova Biblia je vydanie, ktoré mu darovala jeho matka v r. 1955 po dokončení nedeľnej školy. Jeho matka mu napísala aj venovanie. Mary Anne MacLeodová, v Škótsku narodená protestantka, zomrela v auguste r. 2000. Trump v interview pre „CBN“ povedal, že táto Biblia je pre neho dôležitá a že si v nej veľa číta.
Druhá Biblia pri Trumpovej prísahe bola „Lincolnova Biblia“, kvôli jej veku a daždivému počasiu bola prezentovaná v ochrannom kartóne. Aj táto Biblia má svoju históriu. Kvôli hrozbám atentátu Lincoln v r. 1861 prisahal v noci a s veľkým náhlením. Svoju vlastnú Bibliu nemal v tom zmätku pri sebe a tak si zobral jednu, ktorá bola po ruke a ktorá nebola ani nejakým slávnostným vydaním. No tento exemplár má zlatý rez, je viazaný v zamate a má malý uzáver. „Lincolnova Biblia“ je „Biblia kráľa Jamesa“ (Jakuba) a tým plne osvedčeným anglickým vydaním Biblie. „Biblia kráľa Jamesa“ bola po prvý raz vydaná v r. 1611 v Anglikánskej cirkvi, odvtedy bola občas prepracovaná pre celú anglickú oblasť a vo význame je rozhodne porovnateľná s dôležitosťou Lutherovej Biblie v nemeckej oblasti. Po Lincolnovi túto Bibliu po prvý raz použil až Barack Obama, Trumpov predchodca pri prísahe v r. 2009.
Viceprezident Mike Pence položil pri prísahe ruku na Bibliu prezidenta Ronalda Reagana. V r. 2004 zosnulý 40. americký prezident bol v úrade v r. 1981 až 1989. Táto Biblia sa použila po Reaganovi po prvý raz.
Americkí prezidenti nie sú zaviazaní pri skladaní prísahy používať Bibliu. Ak Bibliu použijú, sami si zvolia jej exemplár. Trumpov predchodca Barack Obama položil pri druhej prísahe ruku na Bibliu bojovníka za ľudské práva Martina Luthera Kinga. Prvý katolícky americký prezident histórie, John F. Kennedy (zastrelený v r. 1963 v úrade), zložil prísahu 20. januára 1961 na typické katolícke vydanie Biblie „Douay Bible“. –zg-

Kardinál Burke: Ďalší kardináli podporujú ‚dubia’

Vatikán, 20.1.2017 (kath.net/jg) 020 101 – Päť pochybností – „dubia“ má plnú podporu ďalších kardinálov, ako hovorí kardinál Raymond Burke, jeden zo štyroch kardinálov, ktorí pápeža požiadali o objasnenie niektorých bodov „Amoris laetitia“. Informuje o tom internetové vydanie Catholic Herald.
„Nie sme iba štyria. Poznám osobne mnohých kardinálov, ktoré ‚dubia’ ako celok podporujú,“ povedal kardinál v interview pre talianske noviny La Verita.
Kardinál podľa Catholic Herald potvrdzuje, že korektúra pápeža sa bude ponajprv konať s vylúčením verejnosti. V tomto bode sa zhoduje s kardinálom Brandmüllerom, ktorý verejnú korektúru pred niekoľkými týždňami vylúčil. Kardinál Burke rovnako ako Brandmüller poprel, že dal pápežovi týmto „dubia“ ultimátum.
Vzhľadom na možnosť korektúry pápeža kardinál Burke protirečí prefektovi Kongregácie pre náuku viery, kardinálovi Gerhardovi Müllerovi. Kardinál Müller to odmietol poukazom na to, že bratská korektúra je nemožná, pretože tu neexistuje nebezpečenstvo pre vieru.
Zmätenie v Cirkvi vzhľadom na výklad „Amoris laetitia“ je „očividné“, reaguje kardinál Burke. „Nedokážem pochopiť, ako vzhľadom na protirečiace interpretácie rôznych kardinálov, biskupov a biskupských konferencií možno nevidieť nebezpečenstvo pre vieru.“
Kardinál Burke sa vyslovil proti takému chápaniu morálneho zákona a milosrdenstva, ktoré oboje stavia proti sebe.
„Vyučovanie veriacich v morálnom zákone je aktom lásky k blížnemu, pretože ukazuje cestu k pravej slobode a pravej radosti. Boží zákon oslobodzuje človeka.“ Bez rešpektovania morálneho zákona by vznikli „chaotické situácie“, obáva sa kardinál. –zg-

‚Cudnosť a zdržanlivosť sú súčasti katolíckeho života’

Malta/Londýn, 20.1.2017 (kath.net/jg) 020 100 – „Duchovní musia uznať, že cudnosť a zdržanlivosť sú súčasti katolíckeho života, či už sú zosobášení raz, dvakrát, alebo vôbec nie.“ Píše to Madeleine Teahanová, spoluvydavateľka periodika Catholic Herald v komentári k smerniciam biskupov Malty o pripustení znovu zosobášených rozvedených k prijímaniu a spovedi.
Pre znovu zosobášených rozvedených „je ľudsky nemožné“ nasledovať náuku Cirkvi a žiť zdržanlivo,“ uvádza sa v smerniciach. „Môžu pristupovať k prijímaniu aj ku spovedi, ak žijú v pokoji s Bohom a svoje svedomie si preskúmali,“ napísali maltézski biskupi. Prívrženci pripustenia k prijímaniu radi uvádzajú ako príklad nasledovnú situáciu: Žena nájde cestu ku katolíckej viere a konštatuje, že zdržanlivosť vo vzťahu ku svojmu mužovi, s ktorým je len civilne zosobášená, by jej škodila, pretože ten nie je ochotný vzdať sa manželského aktu.
„Pastoračná odpoveď“ maltských biskupov v konečnom dôsledku speje k tomu, že budú ženám hovoriť, aby svojim mužom dali, čo žiadajú, ako píše Teahanová. Ak by Cirkev smernice maltských biskupov aplikovala celosvetovo, najviac by tým trpeli ženy, ako kritizuje autorka.
Úvahy ako tieto, ktoré biskupi na Malte zapracovali do smerníc, vyslovili aj iní biskupi, kňazi a teológovia. Ako to bolo možné? pýta sa Teahanová. Odpoveď: Mnohé desaťročia sa nedbalo na svedectvo tých, ktorí žili podľa katolíckej náuky. Zatiaľ čo v Cirkvi si mnohí dávali veľkú námahu vychádzať v ústrety tým, ktorí boli Cirkvou sklamaní, zabudli na praktizujúcich katolíkov, ako konštatuje autorka komentára. Tieto manželské páry by mali mnoho čo povedať o realite katolíckeho manželstva. Prečo nikto nemyslí na to, že aj pre páry, ktoré žijú vo sviatostnom manželstve, existujú fázy zdržanlivosti. To sa týka párov, ktoré žijú prirodzené plánovanie rodičovstva, alebo v prípade tehotenstva, či choroby. Tieto obdobia zdržanlivosti môžu byť často zdrojom posilnenia a prehĺbenia manželského vzťahu. Túto skúsenosť urobili mnohé páry a môžu o tom vydávať svedectvo, ak by sa ich počúvalo. Cirkev to celé desaťročia nerobí a tým založila základ zmätenia, ktoré dnes prežívame, ako píše Teahanová na záver. –zg-

Malta: Biskup hrozí kňazom suspendovaním

Kňaza, ktorý odmietne podať sväté prijímanie civilne zosobášeným rozvedeným, biskup suspenduje!
Kardinál Burke: Kňazi „to musia odmietnuť a čeliť následkom“!

Malta, 19.1.2017 (Bradley Eli – ChurchMilitant.com) 020 099 – Kňazi Malty budú prvými duchovnými, ktorí budú musieť čeliť suspendovaniu za to, že odmietnu podať sväté prijímanie rozvedeným a civilne znovu zosobášeným katolíkom.
Biskup Mario Grech z Diecézy Gozo na Malte, uvádza, že zbaví kňazských kompetencií všetkých kňazov, ktorí nebudú plniť jeho nové smernice s odôvodnením, že nasleduje direktívy pápežskej exhortácie Amoris Laetitia. Tento striktný postoj zaujal údajne tento týždeň po návrate z Ríma. Podľa nemeckej tlače biskup Grech pohrozil svojim kňazom suspendovaním a divinis, ak sa tomu odmietnu podrobiť.
Smernice vydal biskup Grech 8. januára spolu s arcibiskupom Charlesom Sciclunom z Maltskej arcidiecézy. „Ak … oddelene žijúca alebo rozvedená osoba, ktorá žije v novom vzťahu dokáže … vo svedomí uznať a veriť, že je v pokoji s Bohom, nemôže byť vylúčená z účasti na sviatosti zmierenia a Eucharistie.“
Smernice na Malte sa zameriavajú na svedomie civilne znovu zosobášených, ktorí prichádzajú na svätej omši na prijímanie. Vôbec sa tam však nespomína svedomie kňaza, ktorý sa usiluje dodržiavať zákon Cirkvi tak, ako je ustanovený v Kódexe kánonického práva. Kánon 915 ustanovuje:
„Na sväté prijímanie sa nesmú pripustiť exkomunikovaní a postihnutí interdiktom po jeho uložení alebo vyhlásení trestu a iní, ktorí tvrdošijne zotrvávajú v zjavne ťažkom hriechu.“
Tento úsudok sa zakladá na objektívnej situácii páru, nazvanej „vonkajší úsudok“ a je úplne nezávislý od ich subjektívneho pocitu viny, čo je súčasťou tzv. „vnútorného úsudku“.
Skúsený cirkevný právnik Dr. Ed Peters, nedávno zdôraznil, že kňazi sú riadení Svätou matkou Cirkvou, aby dodržiavali tento kánon a nedovolili pristupovať ku svätému prijímaniu párom, ktoré verejne žijú v stave objektívneho smrteľného hriechu.
Pri vysluhovaní svätého prijímania veriacim rímskokatolícki kňazi sú viazaní nie smernicami vypracovanými jedným, dvojznačným a široko popieraným pápežským dokumentom, ale namiesto tohto prostého a dispozičného textu ďalším pápežským dokumentom nazvaným Kódex kánonického práva – najmä kán. 915 a všeobecným a konštantným výkladom takýchto noriem po stáročia.
V interview v máji kardinál Raymond Burke, patrón Rytierov maltézskeho rádu, nazval „závažnou nespravodlivosťou“ biskupov, ak nariaďujú svojim kňazom robiť túto vec, ktorú podľa svojho svedomia urobiť nemôžu. „Ak niekto povie kňazovi, že má robiť takéto veci, on musí jednoducho odmietnuť a čeliť následkom.“ –zg-

* * * * * * *

K Duchu Svätému: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

Sedembolestná Matka, plná milosti, všetkým, čo sa k tebe utiekajú, ochotne otváraš svoju materinskú náruč. Prosíme ťa, pre rany a krv Ježiša Krista, tvojho milovaného Syna a nášho Vykupiteľa a tiež pre bolesti tvojho materinského Srdca, aby si nám biednym hriešnikom vyprosila skutočnú kajúcnosť a odpustenie našich hriechov.
Ukáž, že si dobrou Matkou a ujmi sa celého ľudstva. Vyhľaď neveru a bludy, vypros nám milosť vytrvalosti a pravej lásky k Bohu a k blížnym. Zjednoť kresťanských predstaviteľov krajín a vypros nám skutočný pokoj. Zachovaj pod svojou materinskou ochranou nášho Svätého Otca, biskupov a kňazov. Odvráť od našej vlasti všetky nepokoje, nenávisť a každé zlo. Dovoľ, aby sme spočívali v živote i vo smrti v tvojom materinskom Srdci, kým nedosiahneme večnú radosť a slávu v nebi. Amen.

Sv. Michal archanjel, bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov. Amen. Svätý archanjel Rafael oroduj za nás! (Rímsky misál)

Modlitba za Svätého Otca
Pane, prameň všetkého dobra a všetkej pravdy, daj nášmu pastierovi Františkovi ducha múdrosti a rozumu, sily a pravého rozlišovania. On verne vedie stádo, ktoré si mu zveril, a preto ako nástupca sv. Petra nech buduje tvoju Cirkev ako sviatosť jednoty pre celé ľudské pokolenie. Nech ho Pán chráni, nech mu dá život, nech ho požehnáva na tejto zemi a nech ho nevydá do rúk jeho nepriateľov.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *